Skip to content

Wind upgraded to Ubuntu 8.10!

November 2, 2008

Last night I’ve successfully upgraded my MSI Wind U100 netbook from Ubuntu 8.04 Hardy Heron to 8.10 Intrepid Ibex. It has been a long time since I tried upgrading an Ubuntu install over the network. The download from the indika was very fast, stable at around 80 kbps.

Sadly, around 10 packages were missing from the repos so the upgrade wasn’t smooth. I changed my repository to connect to a Taiwan server and restart the upgrade. Thankfully I only need to dwonload the remaining 10 packages on a modest 20 kbps transfer rate.

Here’s my first impression:

The good:

  • Dual screen works perfectly now. It was a shaky on Hardy, but feels much more solid now. Kudos to the developers!
  • Tabbed file browsing. I don’t know if I’ll use this feature often, but its a good to have feature.
  • Better integration with PolicyKit here and there.
  • Network Manager 0.7 looks much better with the new Network Connections dialog, VPN and 3G modem support.
  • The Bluetooth GUI is also updated.
  • And last but not least, easily accessible guest session.

The Bad:

  • Evolution crashes every time I open the calendar. I haven’t research on this one, I just hope the next update will fix this.
  • The window switcher (when using Compiz) is buggy. Not that it crashes, but most of the icon images are incorrectly drawn.

The Ugly:

  • Networking was down right after the upgrade. I am aware that the realtek WiFi driver for MSI Wind is not yet part of the kernel, but I was disappointed when I found out that my wired network didn’t work as well. Thankfully I was able to fix both network adapter issues:

Overall, it’s not a big upgrade. Nothing was changed substantially, but the changes are very much welcomed to the end user.

From → Ubuntu

13 Comments
  1. Allan permalink

    Upgrade was fine for me except for Evolution. I’m having the same issue as you; each time I click on the calendar in Evolution it crashes!

    There seems to be a few others that have reported this issue as well, but I cant seem to find any fix for it as yet. I hope they have a patch soon. :\

    P.S: Didn’t realize there was tabbed browsing; thanks for the heads-up! :D

  2. ya… saya jg akhirnya instal ibex di acer travelmate saya. waktu download isonya lewat indika jg cpt & stabil di 80 kb/s, saya pake speedy office. emg byk perbaikan yg menguntungkan pengguna. diantara ya itu network managernya, tp saya blom coba 3G nya. cuma 1 yg blom berfungsi, acer webcam nya. bluetooth, ethernet, wifi smuanya lancar. bs bantu ga nih cara biar webcam saya jalan. trima kasih sebelumnya :)

  3. Massimiliano permalink

    I think you didn’t try to use webcam and microphone… they don’t work…

  4. punyaku malah ngadat :((

  5. @Massimiliano:
    I’m not sure about the microphone, but webcam surely works. You need to activate it first by pressing FN+F6.

  6. teb permalink

    A “work around” that worked for me concerning the evolution bug was to uncheck the “enable assistive technologies” box in System->Preferences->Assistive Technologies. Here is a link to the bug in Launchpad: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/evolution/+bug/290796

  7. @teb: Thanks for the tip!

  8. mas, saya baru unduh interpid malam lalu dan di install tadi pagi. tapi sampai skarang saya belum berani install d hardisk, baru di virtualbox aja. maklum masih belajar, jadi pake cara aman dulu :D
    saya cukup puas dengan ubuntu 8.10 ini, terutama karena dapat bekerja dengan baik di virtualbox, mode seamless mode berjalan lancar di windows. kemudian evolution mengalami crash seperti yang anda sebutkan juga tidak saya alami, hanya satu2nya yang dirasa kurang ketika menjalankan ubuntu di vbox adalah tidak bisa merasakan kecantikan efek2 compiz :(

  9. RIcky permalink

    @Hielmy: Compiz hanya enak dilihat dan dipakai selama 3 hari. Sudah itu, saya jamin liatnya aja ‘neg’. Compiz itu ibarat agar-agar: bentuknya enak dilihat, kelihatan lezat tapi nggak bisa bikin kenyang. Menurut saya, cuma 3-4 fungsi Compiz saja yang benar2 bagus dan produktif: Scale (jiplakan Exposé di Mac OS), Ring Switcher dan Desktop Cube.

    Tapi memang sih kalau sudah install Ubuntu tapi nggak pasang Compiz rasanya ada yang kurang … :P

  10. Update terakhir dong.

    gimana, apakah semua fungsi jalan dengan baik di MSI Wind.
    Saya baru aja install Mandriva One KDE 2009 di MSI Wind. Rasanya masih kurang manteb.
    Bluetooth blm jalan, webcam juga. File2 multimedia jg pada ga jalan (padahal waktu running pakai LiveCD jalan). Amarok tewas tanpa sebab yg jelas..

    yah gitu deh..makanya kalau ubuntu bener2 smooth..well..pindah ubuntu aja kali ya

  11. @adicahya:
    Bluetooth berjalan baik di Ubuntu. Hanya Wifi saja yang perlu driver tambahan. Untuk multimedia, setelah install restricted codecs dan totem-xine, semuanya jalan baik

  12. Februarrahman permalink

    Aku pake forsa ezbook 7″ dual booting xp dan ubuntu intrepid. Camera nggak jalan awalnya, setelah googling coba sana sini akhirnya jalan. Setahuku kalo UVC (usb video camera) sdh didukung oleh oleh intrepid. Ini bisa dicek dgn cara klik applications>internet>ekiga softphone biasanya jalan, jika pake cheese webcam booth nggak jalan berarti itu hanya masalah otorisasi read-write pada folder root. Cara ini,
    masuk ke terminal sbg root (caranya ketik(tanpa tanda kutip): “sudo -i” kemudian masukkan password). Jika sudah ketik(tanpa tanda kutip): “sudo chmod a+rw /dev/video0”. Coba aplikasi cheese webcam booth.. wvvoila!! It works! Hope this help.

Trackbacks & Pingbacks

  1. gawean di solo » Blog Archive » Ubuntu,lagi update

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: